Onderzoeker & consultant

Ik werkte de afgelopen jaren parttime als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik promoveerde op de politieke vertegenwoordiging van vrouwen en mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast werk ik sinds 2022 als zelfstandig onderzoeker en consultant op het gebied van diversiteit en inclusie.

Ik help organisaties – van overheden en politieke partijen tot maatschappelijke instellingen – om niet alleen diverser te worden, maar ook inclusief te blijven. Veel aandacht gaat uit naar werving, maar wat gebeurt er nadat mensen eenmaal binnen zijn? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gezien voelt, zich kan ontwikkelen en ook op de lange termijn verbonden blijft aan de organisatie?

Mijn specialisme is de zogenoemde ‘lekkende pijplijn’: het verschijnsel waarbij minderheidsgroepen gaandeweg hun loopbaan vaker uitvallen – zowel horizontaal als verticaal. Denk aan vrouwen, mensen met een migratieachtergrond of jongeren die afhaken voordat ze de top bereiken. Door middel van onderzoek breng ik dit soort patronen in kaart en help ik organisaties met concrete adviezen om duurzame verandering mogelijk te maken.

Over mijn proefschrift

In mijn promotieonderzoek bestudeerde ik de politieke loopbanen van vrouwen en mensen met een migratieachtergrond in Nederland. Ik onderzocht welke barrières zij ervaren en welke strategieën ze ontwikkelen om politiek te overleven. Eerder deed ik onderzoek naar de uitval van vrouwen in de lokale politiek, en de rol van gender in politieke werkomgevingen.

Mijn wetenschappelijke werk is onder meer gepubliceerd in de European Political Science Review en de European Journal of Political Research. In deze publicaties analyseer ik hoe de media omgaan met intersectionele identiteiten van Kamerleden, en hoe etnisch gemarginaliseerde politici zichzelf positioneren in hun eerste toespraken (maiden speeches) in het parlement.

Benieuwd wat ik voor uw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op.

hieronder vindt u meer voorbeelden van mijn eerdere werk.

Vrouwen als wethouders en hun weg naar het ambt

In de Nederlandse lokale politiek zijn nog altijd weinig vrouwelijke wethouders te vinden. Een meer gelijkwaardige samenstelling onder wethouders vormt een belangrijke bouwsteen naar een meer inclusieve politiek.

 

Vrouwen in college maakt inhoudelijk geen verschil

Vrouwen in het gemeentebestuur is meer een kwestie van toeval, dan van bewuste keuzes. Vrouwen in het bestuur heeft weinig invloed op de stijl van besturen. Raadsakkoorden kunnen mogelijk een invloed hebben op het vergroten van het aantal vrouwelijke bestuurders. Wel blijken vrouwen in het bestuur te fungeren als inspirerend

 

‘In de lokale politiek nog lang niet genoeg vrouwen’

Als het om de politieke vertegenwoordiging van vrouwen gaat, geven politicologen Liza Mügge en Zahra Runderkamp Nederland een onvoldoende. Zeker op gemeentelijk niveau: op dit moment is slechts 31% van de raadsleden vrouw. Het huidige politieke proces hindert volgens hen zowel de instroom als doorstroom van vrouwen. Maar er gloort

 

Inschrijven nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van Zahra Runderkamp.